Hvorfor er vi ikke opmærksomme på dette problem?
Problemet
Det er kun en fjerdedel af Danmark der er klar over at de udsætter sig selv for fare når de anvender de såkaldte hverdags gifte.
Femoghalvfjerds procent af Danmark er altså ikke klar over hvor farlige hverdags giftene er.
Men det er også meget forståeligt hvorfor folk ikke er klar over faren. Alle tingene kan man købe i håndkøb, men også i supermarkeder og derfor tænker folk jo selvfølgelig at det ikke er farligt. Det kan også være, at vi køber en deodorant, hvorpå der står at den er uden parabener. Derfor tror vi måske, at den ikke er skadelig, men den kan sagtens indeholde aluminium af den årsag.
Skader det på kort eller lang sigt?
De fleste skader er på langt sigt, f.eks. kan aluminium øge risikoen for at få brystkræft og kan skade din hjerne så de børn, man får kan have større risiko for at være handicappet. Ftalater skader også på længere sigt, da børn har tendens at sutte på plastik, hvorefter ftalaten i plastik kan gå ned og gøre sædkvaltiten dårligere. Dem der skader på kort sigt, er mest hverdagsgifte som kan give allergi eller udslæt.
Findes der bedre alternativer?
Der findes ikke det helt store antal alternativer til hverdagsgifte, da det netop er meningen stofferne skal være giftige, da de er til for at slå organismer ihjel.
Aluminium befinder sig bl.a. i antiperspirant i deodoranter. Antiperspirantens job er, at lukke for svedkirtlerne så sved ikke strømmer til overfladen. Der er fundet et par alternativer til antiperspirant, men de er markant dyrere at producere end deodoranter der indeholder aluminium. Dette alternativ har nøjagtigt samme effekt, som en antiperspirant der indeholder aluminium. Teflon på stegepander indeholder også aluminium. Dette kan man sagtens undgå ved, at købe en en stegepande, som er uden teflonbelægning, og ikke består af aluminium.
Flere danske virksomheder har fundet ufarlige alternativer til ftalater. Danisco har udviklet blødgøreren “Soft-and-safe”, som er baseret på olie fra castorbønner, hvilket normalvis er et ufattelig giftig stof som giver turbo-diarré til du dør, men bare uden disse giftige effekter. “Soft-and-safe” er godkendt hos EU, men bliver i første omgang kun brugt til fødevareemballage. Dette er dog en dyr løsning, og bliver nemt udkonkurrerede af de billige ftalater.
Er der blevet gjort noget ved mængden?
Myndighederne har sat restriktioner for anvendelsen af ftalater i legetøj. I dag er ftalater forbudt i legetøj til børn fra nul til tre år. Udover det er seks ftalat-typer forbudt i legetøj til børn under fjorten. Selvom dette burde fjerne forældres angst, er den stadigvæk at finde. Der er ikke så meget at frygte, i forhold til at myndighederne har sat så mange sikkerhedsrestriktioner. Dog skal man stadigvæk være på vagt for ftalater, fordi det er et farligt stof.






Kan vi gøre noget for at mindske mængden af hverdagsgifte og andre stoffer?

Det er svært at gøre noget ved mængden i disse stoffer. Der er fundet alternativer til både aluminium i deodorant og til ftalater. Der er endnu ikke fundet noget alternativ til biocider, som ikke skader mennesker, da biocider netop er til for at slå mindre organismer ihjel. Det er heller ikke muligt at mindske mængden af aluminium i vacciner, da aluminiummet er med til at stimulere vores immunforsvar. Det er i det hele taget svært, at mindske.
